I början av året köpte Spotify upp det svenka företaget som ligger bakom appen Soundtrap. Jag har skrivit om Soundtrap tidigare, och det är en enkel och smidig app för att skapa din egen musik. Den funkar på de flesta plattformar.
Spotify har betalat en halv miljard (500 miljoner) för företaget, enligt Di Digital. Skälet till varför Spotify lägger så mycket pengar på en applikation för att skapa musik är rätt tydlig – de vill kapa en mellanhand, det vill säga skivbolagen.
Vad vi vet idag är att artister inte får så mycket pengar från Spotify, och det beror på att artisternas skivbolag behåller i princip alla pengar själva. Jag skrev i september 2015 en text med rubriken Skivbolagens girighet dödar Spotify. Den är förmodligen fortfarande aktuell.
Genom att kunna erbjuda en applikation för att skapa musik, kan Spotify locka till sig artisterna utan att det går via skivbolagen. Förhoppningsvis kommer detta att hända, och jag tror att de flesta inte bryr sig om att skivbolagen förlorar pengar…
Det Spotify gör är att välja ungefär samma metod som Netflix och liknande tjänster för strömmande film. Man försöker skapa ”eget” material, för att exempelvis komma runt skivbolagens idiotiska licenser som ska gå igenom i alla länder, och slippa se att alla pengar går till skivbolaget och inte artisten som skapat verket.
Hoppa över giriga skivbolag
Under 2016 betalade Spotify ut drygt 4,5 miljarder kronor till skivbolagen. Hur stor del av kakan som artisterna får är så klart inte officiellt, men en del artister har publicerat exempel på sociala medier.
I min text Skivbolagens girighet dödar Spotify tar jag upp ett sådant exempel. Det är punkikonen Johan Johansson som gått igenom siffror och kommit fram till att för varje tusenlapp Spotify betalar ut till hans skivbolag, får han 16 kronor. Det är alltså cirka 1,6 procent av Spotifys utbetalning till skivbolagen som går vidare till artisten.
Jag skulle gissa på att Spotify kommer lansera enkla verktyg för att publicera och hantera din musik. Redan idag är det hyfsat lätt, men eftersom Spotify bara skriver avtal med skivbolag, behöver du ett sådant. Tacksamt nog finns det flera företag som erbjuder en tjänst som gör att du kan använda dem som skivbolag – och Spotify listar dem på sin artistsida.
Källa: Di Digital
Fler artiklar om Spotify
- Få en spellista med din favoritmusik från 2017
- Så programmerar du dina egna mediaknappar för att pausa Spotify
- Musiker stämmer Spotify på 1,3 miljarder
- Peter Sundes Kopimashin ska ruinera musikindustrin
- Så lägger du upp din musik på Spotify
- Spotify börjar släppa ny musik exklusivt för betalande användare?
- Skivbolagens girighet dödar Spotify
Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!